41 Yasin Okumanın Faziletleri

41 Yasin Okumanın Faziletleri
41 Yasin Okumanın Faziletleri

Yâsin sûresi, Müslümanlar tarafınca oldukça okunan bir sûredir. Öteki surelere nazaran daha çok rağbet görmektedir. Resulallah (sav) Efendimiz’in Yasin Süresi üzerine bahsetdiği ve okunmasını tavsiye etmiş olduğu çeşitli hadisler aşağıda anlatılmıştır;

“Kur’ân’ın kalbi olan Yâsin’i kim okursa, Allah’ü Teala onun okumasına, Kur’ân’ı on kere okumuş gibi sevap yazar”.

“Yâsin, Kur’ân’ın kalbidir. Allah’ı ve ahiret gününü arzu ederek Yâsin okuyan kimsenin geçmiş günahı affedilir. Yasin Süresi‘ni ölülerinize okuyunuz”.

Bu hadislerden anlaşıldığı şeklinde, Yâsin‘i okuyarak sevabını ölülerin ruhuna affetmek caizdir. Sadece Kur’ân’ın dirilere nâzil olduğu ve insanların, onun manasını anlayarak, buyruk ve yasaklarına uygun bir halde yaşam sürdürmeleri için göndermiş olduğu unutulmamalıdır.

Yâsin sûresi, Yüce Allah’ın varlığına, üstün gücüne ve âhiret yurduna işarette bulunan şu âyetlerde bitmektedir:

“Göğü ve yer yüzünü yaratan, onların müşabihini (benzer) yaratacak güç de değil midir? Normal olarak kadirdir! O, oldukca bilen yaratıcıdır. O’nun işi, birşeyi (olmasını) istedi mi, ona bir tek “ol” anlama gelir, derhal oluverir. O, o şekilde yücedir ki, her türlü güç ve kuvvete sahiptir. Ve hepimizin dönüşü yine O’nadır” (81-83).

4444 Tefrîciyye yada 41 Yâsîn benzer biçimde belli rakam sayılarında okunan salavât, zikirler, dualar, âyet ve sureler hakkında (namazlardan sonrasında 33 tane olarak söylenen tesbîh, tahmîd ve tekbîr şeklinde pek azca müstesna tutulursa) emreden, tavsiye eden bir nas yoktur. Bir müslüman dilediği miktarda Tefrîciyye diye söylenilen salavât veya Yâsîn suresi okuyabilir.

Bid’at ‘ın gerçekleşmesi için “Bunu şu miktarda okumak sünnettir, farzdır ve dinin emridir…” gibi söylemesi veya bu şekilde inanması lazım.

Bu şekilde bir inanç olmaksızın, şahsî yada başkasının deneyimine bakarsak “şu sayıda okumanın bir çok derde yararı dokunuyor ve oluyor, oldu” der, okur ve tavsiye ederse bir sakıncası bulunmaz ve ayrıca bid’at olmaz.