7 Esma ile Okunan Sabır Duası

7 Esma ile Okunan Sabır Duası

7 Esma ile Okunan Sabır Duası
7 Esma ile Okunan Sabır Duası

Sabır, bir müminin sahip olması gereken en önemli hususiyetlerden biridir. Sabır, dayanma gücünü artırır ve kişiyi güçlü kılar. Sabır duasıda kişinin zor durumlarda kaldığında okuyup manevi güç alacağı çok etkili niyazlardan biridir.

İşte bu yazımızda 7 esma ve 2 sure ile okunan çok tesirli bir dua örneğini sizlerle paylaşacağız. İnşallah bu dua, maddi ve manevi her türlü sıkıntının hafifletilmesine vesile olacak ve kişinin sabrını artırarak dayanma gücü verecektir.

İslam dini sabrı öne çıkararak Müslüman zatın devamlı şükretmesini ve sebatla sıkıntılara karşı dik durmasını tavsiye etmiştir. Kuran’da Bakara ve Al-i İmran surelerinde sabreden müminin yalnız Allah’a dayanması gerektiği vurgulanmıştır. Hz. Peygamber de "Sana sıkıntı verene sabretmende, çok hayır vardır." demiş ve “Sabır cennet hazinelerindendir." ifadesini buyurmuştur.

Sabır duasının lafızlarına ve uygulama esaslarına geçmeden önce İslam alimlerinin “Sabrı artıran şeyler nelerdir?” sorusuna verdiği cevapları hatırlatmakta fayda vardır. Kişi bu tavsiyelere uyar ve bununla birlikte sabır duasını da usulüne göre yaparsa inşallah azami ölçüde bu duadan istifade edecektir.

İslam alimlerine göre sabrı artıran şeyler

İslam peygamberinin ve ulemasının sabrı artırmak için tavsiye ettiği uygulamalar şunlardır:

1. Abdest almak kişiyi bedenen ve ruhen arındırır. Abdest gönle ferahlık ve ruha esenlik verir. Kişi çok sıkıldığını ya da sabırsız davrandığını düşündüğü anda abdest alırsa inşallah kendisini çok daha güçlü hissedecektir.

2. Namaz kılmak sabrı artırır ve her türlü sıkıntıya karşı manevi bir zırh oluşturur. Farz namazları dışında 2 ya da 4 rekat şeklinde nafile namazlarının kılınması çok faydalı sonuçlar doğurmaktadır.

3. Kuran okumak, hapiste bulunan veya ağır hastalıklarla mücadele eden kişiler için müthiş bir sabır ve dayanma vesilesidir. Kişinin herhangi bir sıkıntısı olmadığında daKuran okuması onun manevi yaşamı üzerinde çok olumlu tesirler bırakacaktır.

4. Oruç tutmak kişiyi günahtan ve nefsin verdiği vesveselerden kurtarır. Oruç, kişinin sabrını çok fazla zorlayan ve onu harekete geçiren tutku derecesindeki isteklerini hafifletir, nefsin terbiyesini sağlar. Böylece kişi daha tedbirli ve daha sabırlı olur.

5. Allah'ın adını bolca zikretmek kişiyi güçlü kılar. Esmaul Hüsna denilen Allah’ın güzel isimlerini anan kişi inşallah sıkıntı yaşamayacaktır. Hz. Peygambere sık sık salavat getirmek de kişiyi sabırlı ve güçlü kılmaktadır.

6. Güzel koku sürünmek ve temiz giyinmek sıkıntıyı hafifletir, sabrı artırır. İslam ulemasının yüzyıllar öncesinden buyurduğu bu nasihat günümüzün psikoloji bilimi tarafından da uygulanmaya başlanmıştır.

7. Sadaka vermek kişinin sabrını güçlendirir. Zira sadaka asla malın eksilmesi değildir. Tam aksine sadaka vermek her konuda daha dirayetli ve daha kudretli olmanın yolunu açmaktadır.

8. Şükretmek sabrı artıran en önemli hususiyettir. Şükür ve tövbe kavramları Müslümanlar için büyük nimetlerden olup aynı zamanda sabrı da artıran önemli değerlerdir.

Sabır duası nasıl yapılır?

Sabır duası diğer duaların aksine anlık olarak yapılan dualardan biridir. Zira diğer dualarda dua etmenin belli bir zamanı vardır ve bir ön hazırlık gerektirmektedir. Yani kişi öncesinde abdestini alır ve yalnız bir yere geçerek huşu içinde duasını yapmaya çalışır.

Sabır duasına ise ne zaman ihtiyaç hasıl olacağı belli değildir. Gün içinde yaşanan durumlardan ötürü veya kişinin kendi iç konuşmalarının neticesinde bu duaya başvurma zorunluluğu doğabilmektedir.

Sabır duası ezberlenemezse herhangi bir yazılı metin üzerinden de okunabilir. Bunda bir mahzur yoktur.
Sabır duasının lafızları

Duaya başlarken euzubesmele çekilerek duaya giriş yapılır:

Euzu billahi mineş şeytânir racîm, Bismillahirrahmanirrahim

Ardından 7 adet esmanın her biri “ya” nidası ile okunur. Bu emalardan 4 tanesi Es-Sabur esmasıdır ki anlamı “sabredenlerin en sabırlısı” demektir. Diğer üç esma ise El- Azim, El-Melik ve Er-Rahman’dır.