Anneye Okunacak Dua

Anneye Okunacak Dua 

Anneye Okunacak Dua

Anneler baş tacımızdır, bizleri karnında taşıyan, besleyen büyüten, yemeyen yedirten, giymeyen giydirten, elimize çöp batsa onların canı yanan ,Annelerimizin hakkı ödenmez, Annelerin ayaklarının altı öpülür, Cennet Annelerin ayakları altındadır! Anneler gününde Annemize verilecek en güzel hediye ona edilecek olan hayır duadır. Bu Anneler gününde Annelerimize dua etmeyi unutmayalım! 

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) in Annelerimiz için söylediklerine bir bakınız,bir bakınız ki onların ne kadar değerli olduğunu,Allah katında ne kadar kutsal varlıklar olduğunu anlayınız;

Allah Resûlü, sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

“Ana babasına iyilik yapana ne mutlu! Allah onun ömrünü artırsın!” [ İbn Enes radıyallahu anh. Taberânî. ]

Yanıma bir kadın geldi. Beraberinde iki kızı vardı. Yanımda bir hurmadan başka yiyecek de yoktu. Hurmayı ona verdim. Onu iki kızına paylaştırdı. Kendisi bir şey yemedi. Sonra çıkıp gitti.Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem gelince, bu olayı ona anlattım. Şöyle dedi:

“Kimin bu şekilde kızları olup da, onlara iyilik ederse, onun bu iyiliği, ateşe karşı bir perde olur.” [ Aişe radıyallahu anha. Buhârî.]

Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Kim üç kıza, ya da kız kardeşe, yahut iki kız kardeşe, veya iki kıza bakıp, onları güzelce terbiye edip yetiştirir, sonra da evlendirirse, cenneti hak eder.” [ Ebû Saîd radıyallahu anh. Tirmizî. ]

Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Kim, erginlik çağına erişinceye kadar iki kızı yetiştirirse, kıyamet gününde, o ve ben yanyana iki parmak gibi oluruz.” [Enes radıyallahu anh. Müslim.]

Anneye Okunacak Dua: “Rabbirham hüma kema rabbeyani sağira.”

Meali(Anlamı): ” Ey Rabbim! Anne ve babama merhamet ederek esirge.Çünkü onlar beni küçükken nasıl merhamet ederek yetiştirip büyüttüler ise Sen de öyle acı ve merhamet eyle.” demektir.(Sure-i İsra)

İzah ve açıklama:

Bu ayet-i kerimede Cenab-ı Hakk,bir evladın ihtiyarlamış olan anne ve babasına ne yolda,ne şekilde duacı olmasını göstermektedir.
Bir anne -babanın evladı üzerindeki emeği ve hakkı hatırlatılmaktadır.Bir evlat anne rahminde var olmaya başlamasıyla,o muhterem,çilekeş annenin çilesi başlamıştır.Bu çile 9 ay sürer.Ölümle pençe pençeye gelen anne evladını dünya yüzüne getirip minik evlada şefkat dolu kucağına alır.Yemez yedirir,giyme giydirir.Uyumaz ninni söyler.Bu 10-15 yada 20 yıl sürer.İşte ayette bu incelikler hatırlatılarak evladın anne ve babaya bu incelik,bu kadir cinaslık duygularıyla Cenab-ı Hakk’a açılan niyaz ve dua elleri boş çevrilmeyeceğini hatırlatmaktadır.
Ayette “Onlar,anne ve babana merhamet ederek,acıyarak saygı dolu,güven dolu tevazu kanatlarını indir.Onlar için şöyle dua et:
“Ey Rabbimiz!Onlar beni küçükken terbiye edip yetiştirdikleri,büyüttükleri gibi,Sen de kendilerine merhamet et.Rabınız,içinizdekini çok daha iyi bilir.”
Allah,kullarının içindeki samimi duygu ve düşünceleri çok iyi bilir.Onun için Allah rızası için anne-babaya bakılmalı,dua edilmeli,affı dilenmeli.

admin:
Related Post