Cuma Günü Okunan Dualar

Cuma Günü Okunan Dualar

Cuma Günü Okunan Dualar

Cuma günü Allahu Teâlâ’nın kulları için verdiği en kıymetli gündür. Bu konuda Rasulullah (s.a.v.) ‘’ üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma’dır. Âdem (a.s.) o gün yaratıldı, o gün cennete koyuldu ve o gün cennetten çıkarıldı.’’ buyurmaktadır.

Cuma günü bu kadar önemli ve güzel bir gün iken bu günde yapılan ibadetlerin ve duaların ise karşılığı Allahu Teâlâ katında misli misli verilir. Bu nedenle Cuma gününde bol bol dua etmek ve ibadetle meşgul olmak gerekir. Eski İslam devletleri de bu feyizli günden yararlanmak için Cuma gününü tatil olarak belirlemiş ve ibadetle geçirilmesini sağlamışlardır.

Kur’an-ı Kerim’de ‘’ Ey iman edenler topluluğu! Cuma günü ezan ile çağrı yapıldığı zaman hemen Allahu Teâlâ’yı zikretmeye koşun. Alışveriş yapmayı bırakın. Bilesiniz ki bu sizin için her şeyden daha hayırlıdır.’’ buyurulmaktadır. Peygamberimiz (s.a.v.) ise ‘’Cuma gününde bir vakit vardır. Ki Müslüman o vakitte namazda Allahu Teâlâ’dan bir hayır dilerse, Allahu Teâlâ ona istediğini verecektir.’’ buyurmaktadır. Ayeti kerimeden ve hadisi şeriften çıkarılacak olan manaya göre Cuma gününü ibadetlerle süslemek bunun yanında da Allahu Teâlâ’dan niyazda bulunup el açıp dua etmek için Cuma vakitleri iyi değerlendirilmelidir. İslam âlimleri ve mutasavvıfları Cuma günü imamın hutbesinden önce duaya başlayarak hutbeden sonra namaza geçinceye kadar olan sürede de dua edilmesini tavsiye etmişlerdir. Ayrıca Peygamberimiz (s.a.v.) ‘’ Cuma gecesine kavuşursan gecenin son 3’te birine (yani sabah namazına doğru olan kısmında) kalk ve duada bulun. Çünkü o zaman diliminde melekler şahitlik yaparlar. Bu vakitte edilen dualarda kabul olur.’’ buyurmaktadır.

Cuma Günü Hangi Dualar Yapılmalıdır?

Peygamberimiz (s.a.v.) Cuma günlerinde kendisine bol bol salatü selam getirilmesini istemiştir. Hadisi şerifinde de Cuma günü bütün salatü selamların kendisine sunulacağını bildiren Hz. Muhammed (s.a.v) imamın minbere çıktığı vakit ile namazın kılınacağı zamana kadar kulların bütün ihlasları ile dua etmesini istemiştir. Bunun dışında kalıplaşmış olan dualar yerine kulun samimi bir şekilde Allahu Teâlâ’ya el açması daha uygun görülmüştür. Cuma günü dua etmek isteyenlerin öncelikle Cuma Suresi okumaları da âlimlerin tavsiyeleri arasındadır.

Cuma günü 1000 kere içten bir şekilde Ya Allah denilmesi evliyalardan olmayı sağlar.(İmam Gazali)

Ya Rahman ismi şerifini Cuma günü namazdan sonra çok zikredenlerin unutkanlıkları gider ve kalpleri nurlanır.

Cuma günü ‘’La İlahe İllalahul Melikul Hakkul Mubin’’ zikrini 200 kere çeken kişilerin en dilekleri varsa kabul edilir.

Cuma gecesi ve ya günü içerisinde Duhan Suresi okuyan kişiye cennette bir kök ihsan edilir.

Yasin Suresi okuyan kişinin günahları affedilir.

Cuma günü bol bol tövbe istiğfar yapılması günahların köpükler gibi sönmesini sağlar.

Cuma namazı sonrasında ‘’Allahümme ya ganiyyü, ya hamidü, ya mübdiü, ya muidü, ya rahiymü, ya vedudu, egninii bi helalike an haramikeve bi fadlike ammen sivake.’’ (Ey Gan, Hamid, Mübdi, Muid, Rahim, Vedud olan Rabbim! Beni helal kıldıklarınla haramından, fazlınla ve kereminle de Senin dışında kalan bütün varlıklardan müstağni kıl.) Bu duayı yapmak müstehap sayılmıştır.

alıntıdır...

hadmin:
Related Post