İbadet Nedir, Niçin Yapılır

İbadet Nedir, Niçin Yapılır
İbadet Nedir, Niçin Yapılır

İbadet kelimesi sözlükte bağlılık, görevi yerine getirmek, saygılı olmak gibi anlamlara gelmektedir. İslam literatüründe ise Allahu Teâlâ’ya karşı olan görevleri yerine getirmek, Allah’a karşı saygı duymak ve hürmet göstermek anlamına gelmektedir.

Allah’ın haram dediklerinden uzak durmak ve helal dediklerine yaklaşmak olarak da bilinen ibadet ‘’De ki: “Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, dirimim ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah’ındır.” (1) ayetinde de olduğu gibi sadece Allah’a karşı yapılır. İbadet etmek hem dünya hem de ahiret hayatını güzelleştiren bir özelliğe sahiptir.

İbadet Niçin Yapılır

  • İbadet etmek insanın Rabbine karşı hamdını ve şükrünü göstermesi için yapılır. Allahu Teâlâ kullar için kocaman bir gün ve binlerce nimetle örülü bir dünya vermektedir. Kullar ise bu dünya üzerinde çeşitli şekillerde imtihana çekilirler. Ancak düşünülmesi gereken nokta Allah’ın verdiği nimetlere ne kadar şükredildiğidir. Yolda yürürken fakir ancak sağlıklı olan bir insanla zengin ancak sağlığı yerinde olmayan insan yan yana yürüdüğünü farz edelim. Birisi hasta olsaydı fakir olduğu için para bulamayabilirdi. Diğeri de sağlıklı olsa bu kadar zengin olamayabilirdi. İkisinin de ellerinde şükredebilecekleri nimetler vardır ve bu nedenden dolayı biri sağlığı diğeri ise zenginliği için Allah’a şükretmelidir. İbadetler ise şükretmek için kullara sunulmuş en güzel hediyelerdir.
  • İbadet Allah’ın emridir. Bu nedenle Allah’a karşı kulluğun yerine getirilmesi için ibadet edilir. Allahu Teâlâ istemediğinde hiçbir kulun kolu dahi kalkmayabilir. Ancak Allahu Teâlâ gün içerisinde bizlerin hayatını kolaylaştıran bir sürü nimet veriyor ve kulların çoğunun isteğini yerine getiriyor. Peki, ya Allahu Teâlâ’nın istedikleri? Kullar onca isteği karşılayan bir Rabbin istediğini nasıl yerine getirmez? İbadetlerde her şeyi isteyebileceğimiz bir Rabbe karşı onun istediklerini yerine getirmek anlamına geliyor ve nankör olmayan her insan bu ibadetleri getirmeye çalışıyor.
  • İbadet etmek Allah’ın rızasını kazanmak için yapılır. İbadetlerin özü aslında Allah için yapılıyor olmasıdır. Dünya üzerinde nereye gidersek gidelim, kimi üstün görürsek görelim Allahu Teâlâ bizleri var eden yüce yaratıcı olarak diğer her şeyden daha değerli ve ibadetlerde onun kabul etmesi daha önemli. Kulların dakikalarca yatıp kalkarak namaz kılıyor olmasının kimseye bir faydası yoktur ancak Allah için bu hareketleri yapana ve ihlaslı olarak yaşayana Allah katındaki mükafatı fazladır.
  • İbadet cennete girerek Allahu Teâlâ’yı görmek için yapılır.

İbadet Nasıl Olmalıdır

Bütün ibadetlerin temelinde ihlaslı bir şekilde Allahu Teâlâ’ya yönelmek vardır. İbadet eden müminlerden de istenen şey ibadet sırasında sadece Allah rızasını umarak yapılmasıdır. Rabbine karşı ezberlenen surelerle değil de yaşanan surelerle varmak daha önemlidir. Bu nedenle ibadetlerde çok fazla bilmek değil yaşamak daha önemlidir.

İbadette Allah’ın huzurunda gibi olmak ve dünyalıkları değil Allahu Teâlâ’yı, yarattıklarını ve ahiret hayatı gibi konuları düşünmek gerekir. İbadetler esnasında ahireti düşünerek ‘’Benim sonum ne olacak?’’ diye düşünen bir kimse ibadetlerinde daha içten olacaktır.

İbadet denince akla çoğu zaman namaz, oruç, sadaka, hac gibi ibadetler gelir. Ancak ibadet bundan ibaret değildir. Büyüklere iyi davranmak, kalp kırmamak hatta bir kadının evini ibadet niyetiyle toparlıyor olması bile ibadet kapsamına girer. İbadette yapılan bütün iyi şeylerin Allah rızası için yapılıyor olması önemlidir.

İbadetlerde bir ve ya birkaç kez yapılanı değil az da olsa sürekli yapılanı makbuldür. Bu nedenle Allahu Teâlâ ile iletişimini sağlam tutmak isteyen bütün mü’minleri güçleri yettiğince ibadet etmesi ve ibadetlerini düzenli yapması gerekir. İbadetlerde çoğu zaman şeytan kalbe bir soğukluk ve isteksizlik verebilir. Bu nedenle kulların ibadetlerin edasında kolaylık için Rablerine bol bol dua etmeleri şeytanı uzak tutacaktır.

İbadetlerde kulları en çok zorlayan zamanlar çok uyudukları ve çok yedikleri zamanlardır. Bu nedenle kullar ibadet edeceklerinin bilincinde olarak eğer çok uyuyorlarsa ve ya doydukları halde yiyorlarsa azaltmalıdırlar.

Kimler İbadet Eder

İbadet etmek herkes için kolay olan bir durum değildir. İbadet etmek nefsini yenmiş olan kişilere ağır gelmez. İbadet eden kişiler Allahu Teâlâ’ya itaat eden, dinin çizmiş olduğu sınırlardan dışarı çıkmamaya çalışan kişilerdir. Bu konuda en çok ibadet edenler peygamberlerdir. Peygamberler yüklenmiş oldukları risalet görevi nedeniyle Allah’tan gelen mesajları tam anlamıyla idrak ederler ve insanlara örnek olmak adına yaşamlarında da ibadetlerine büyük özen gösterirler. Peygamberleri diğer inanan kullar takip eder ve ibadet etmek nefsine ağır gelmeyen herkes için Allah ile buluşma anı anlamına gelir.