Mezarlıkta Okunacak Dua

Mezarlıkta Okunacak Dua 

Mezarlıkta Okunacak Dua
Mezarlıkta Okunacak Dua

Mezarlığı ziyeret ederken,mezarlık kapısından girildiğinde okunacak dua;

"Selam size ey musluman ve muminlerin yurdundakiler.Bizde İNŞALLAH yakında size kavusacagiz.Allah`tan sizde de, bize de afiyet isterim" Peygamber Efendimiz (SAV) gecenin sonuna dogru baki mezarligina ciktigi zaman bu duayi okurdu bizede bu duayi okumamizi ogretiyor.

Kabir ziyaretinin 3 maksadi var;
-Ölümü hatirlamak
-Ölulere selam vermek
-Onlarin gunahlarinin affi ve kendi afiyetimiz icin dua etmek

Sünnete uygun ziyâret yapmak için abdest alınır. İki rekât namaz kılıp, sevabı meyyitin ruhuna gönderilir.

Kabristana gelince, yer müsait ise, kıbleyi arkada bırakıp, meyyitin yüzüne karşı oturup selâm verilir. Ayak tarafında, ayakta durmak eftaldir.

Kabre el, yüz sürülmez, öpülmez, mum yakılmaz, çaput bağlanmaz.

Kabirde, Bekara suresinin başı ve sonu,Yasîn-i şerif suresi,Tebâreke,Tekâsür, ihlâs-ı şerif ve Fâtiha veya bilinen sûreler okunup meyyide hediye edilir.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki, “Bir müminin kabrini ziyâret ederken, Allahümme innî es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselâm en lâ tü'azzibe hâzelmeyyit" derse, o meyyitin azâbı kıyâmete kadar ref' olur(kaldırılır)”

Kabristâna gelen bir kimse, ayakta, "Esselâmü aleyküm, yâ Ehle dâr-il kavm-ilmü’minîn! İnnâ İnşâallahü an karîbin biküm lâhikûn.Allâhümmağfir liehli bakî’ıl-ğarkad.Esselâmu ‘aleyküm ehled-diyâri minel-mü’minîne vel-müslimîne ve innâ inşâallâhu biküm lâhikûn.Es’elullâhü lenâ ve lekümül-‘âfiyeh." der.

Anlamı: “Ey kabir topluluğu! Allah’ın selamı üzerinize olsun. Allah sizi ve bizi bağışlasın. Siz bizim öncülerimizsiniz. Biz de inşaallah size katılacağız.” (Tirmizî, Cenaiz, 59; İbn Mâce, Cenâiz, 36)

Ey müminlerin yurdu, Allah’ın selamı üzerinize olsun. Size vadedilen ölüm geldi, bize de yakında gelecektir. İnşaallah biz de arkanızdan geleceğiz. Allahım! Burada yatanları bağışla” (Müslim, Cenaiz, 35/103)

Ey müminlerin yurdu, size selam olsun. İnşallah biz de size kavuşacağız. Allah’tan bizler ve sizler için afiyet dilerim” (Müslim Cenaiz, 35/104)

Ardından, Besmele ile on bir İhlâs ve bir Fâtiha okur. Sonra, "Allahümme rabbel-ecsâdilbâliyeh, vel-ızâmin nahire-tilletî harecet mineddünyâ ve hiye bike mü’minetün, edhıl aleyhâ revhan min indike ve selâmen minnî" duâsını okumalıdır.