Sabah Namazına Uyanmak için Dua

Sabah Namazına Uyanmak için Dua 

Sabah Namazına Uyanmak için Dua

Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-dan rivâyet olunduğuna göre Nebiyy-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır

'Sizden herhangi biriniz uykuda iken şeytan ense kökünüze üç düğüm atar. Her bir düğümü bağladıkça: "Sen yat yat, daha gece uzundur" diyerek attığı düğümün üzerine eliyle vurur.

Eğer bir kimse uykudan uyanır da Allah'ı zikreder, hatırlarsa bu düğümlerden biri çözülür, abdest alırsa biri daha çözülür, namaz kılarsa birisi daha çözülür ve zinde ve neş'eli olarak ve tertemiz bulunarak, sıklet ve tembellik gibi şeylerden uzak olarak sabaha çıkmış olur..

Böyle yapmayıp da güneş doğuncaya kadar gaflet üzere yatarsa vücûdu habîs ve tenbel olarak sabaha çıkmış olur.'

Abdullah bin Mes'ud radıyallahu anh-dan gelen rivayette ise Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'in huzurunda geceden uykuya dalarak tâ güneş doğuncaya kadar uyuyup sabah namazına kalkmayan kimse zikredilse:

"O kimsenin kulağına şeytan işemiştir" buyururlardı."

Nebiyy-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz:

"Muhakkak sabah namazı ile güneş doğması arasında bulunan rızık taksimi zamanını uykuda geçirmek rızkın bir kısmına mani olur," buyurmuşlardır.

İmam Cafer Sadık’tan (a.s) şöyle nakledilmiştir: “Allah Resulü (s.a.a) buyurmuştur ki, her kim gecenin sonunda (sabah namazından önce) uyanmak isterse, yatağa gittiğinde şunu söylesin:

اَلّلهُمَّ لا تؤمِنّی مَکرَکَ وَلا تَنسِنی ذِکرَکَ وَلا تَجعَلنی مِنَ الغافِلینَ اَقُومُ ساعَۀَ کَذا وَکَذا.

“Allahumme la tuminni mekreke ve la tensini zikreke ve la tec’elni min-elğafiline egumu saete keza ve keza.”

Yani, filan saatte uyanacağım; bu duayı okuduğunda hak Teala onu o saatte uyandırması için bir meleği görevlendirir.

İmam Cafer Sadık (a.s) muteber bir hadiste şöyle buyurmuştur: “Her kim uyuyacağı zaman bu ayeti okursa, gecenin hangi vaktinde isterse uyanır:

قُل اِنَّما اَنَا بَشَرٌ مِثلُکُم یُوحی اِلَیَّ اِنَّما اِلهُکُم اِلهٌ واحِدٌ فَمَن کانَ یَرجُو الِقاءَ ربِّهِ فَلیَعمَل عَمَلاً صالِحاً وَلا یُشرِک بِعبادَۀِ رَبِّهِ اَحَدَاً.

“Gul innema ene beşerun mislukum yuha ileyye innema ilahukum ilahun vahidun femen kane yercu ligae rabbihi felye’mel emelen salihen ve la yuşrik biibadeti rabbihi eheden.”

Sabah Namazına kalkamayan Kevser Sûresini okuyup, dua edip yatarsa ALLAH C.C. izniyle sabah namazına kalkar

Bismillahirrahmanirrahim. Innâ e'taynâkelkevser. Fesalli lirabbike venhar. Inne sânieke hüvelebter

Anlamı: Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adı ile.

Sabah namazına kalkmanın bir diğer yolu ise;

Kaylule yani öğle uykusu Peygamberimiz (sav)’in sünnetlerinden. Zira; “Gündüz orucu için sahur yemeğinden ve gece ibadetine kalkmak için “kaylûle”den yararlanın” (İbn Mâce, Savm, 22) buyurmuşlardır.
Sehl’den rivayet edildiğine göre de şöyle geçmektedir;
Bizler Peygamber (s.a.s)’le birlikte Cuma namazını kılardık, “kaylûle” ondan sonra olurdu” (Buhârî, Cuma, 40)
Bu uykunun kuşluk vaktinden (öğle namazı öncesinden) ikindi öncesine kadar yapılabileceği belirtilmiştir.
Yarım saat kaylule uykusunun ki saat gece uykusuna denk geldiği söylenmiştir. Dolayısıyla hem nafile olan gece ibadetleri hem de farz olan sabah namazı için bu uykunun bereketinden yararlanmak hem sünnet işlememize vesile,hem de uykusuzluktan ötürü sabah namazına kalkamamanın en büyük çözümlerinden biri olacaktır inşallah.

admin:
Related Post