Şefaat Etmek

Şefaat Etmek

Şefaat Etmek :

İdarecilerden ve bazı görevleri yerine getirmekle yükümlü hak sahiblerinden, bir kimseye şefaat (yardım) edilmesi dileğinde bulunmak müstahabdır. Ancak yardım istenen konu hakime intikal etmiş bir cezanın, veya terki caiz olmayan bir işin düşürülmesi hususunda olmamalıdır.

Allah Teala şöyle buyuruyor :

Nisa suresi 85. ayet

مَّن يَشْفَعْ شَفَاعَةً حَسَنَةً يَكُن لَّهُ نَصِيبٌ مِّنْهَا وَمَن يَشْفَعْ شَفَاعَةً سَيِّئَةً يَكُن لَّهُ كِفْلٌ مِّنْهَا وَكَانَ اللّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ مُّقِيتًا

Okunuşu :
Men yeşfa’ şefâaten haseneten yekun lehû nasîbun minhâ, ve men yeşfa’ şefâaten seyyieten yekun lehu kiflun minhâ. Ve kânallâhu alâ kulli şey’in mukîtâ(mukîten).

Anlamı :
Kim güzel bir şefaatle (iyilik yapılmasına) yardım ederse, ondan (o iyilikten) onun bir nasibi olur. Ve kim kötü bir şefaatle (günah işlenmesine) yardım ederse onun da ondan (o şerden) bir payı olur. Ve Allah, her şeye mukayyet olandır (gözetendir).

Ebû Musa El-Eş’arî’den (r.a.) yapılan rivayet de şöyle demiştir :

Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e bir ihtiyaç isteği ile bir kimse geldiği zaman, meclisinde oturanlara karşı yönelip: Şefaat ediniz ki, sevap kazanasınız. Allah razı olduğu şeyi Peygamberinin lisanı üzere yerine getirir, buyurdu.
Bir rivayette de : “Dilediği şeyi” şeklindedir.

admin:
Related Post