Selam Vermek ve Faydaları

Selam Vermek ve Faydaları
Selam Vermek ve Faydaları

Selam kelimesinin kökü Arapça olup , manası maddi manevi tüm sıkıntılardan bertaraf olmak , barışa ve esenliğe kavuşmak demektir. Selam vermek müslümanın müslüman üzerinde bulunan haklarından biridir.

Selam vermenin kısa hali “Selâmün Aleyküm “ diye verilendir. Verilen selama “Ve aleyküm ve rahmetullahi ve berakatuh “ diye karşılık vermek selam almanın en güzel halidir. Bunun manası “Allah’ın selamı, rahmeti, ve bereketi senin üzerine olsun “ demektir. Selam bir nevi karşıdaki kişiye dua etmektir.

Selam vermek sünnet işitenin alması ise farzdır. Bir topluma selam verilince sadece bazılarının selamı alması diğerlerinin üzerinden bu farziyyeti düşürmüş olur. Selamı hem verirken hem de alırken sesli söylemek sünnettir aksi takdirde veren selamı kısık sesle verirse, alan selamı kısık sesle alırsa selam verilmiş sayılmaz. Bir topluluk içerisinde verilen selamı ergenlik çağına ulaşmamış çocukların alması durumunda cemaat selamı almış olmaz.

Kadın ve Erkek Arasında Selamlaşma;

Kadının her halükarda erkeğin verdiği selamı alması vaciptir. Sadece selamı alırken sesini yükseltmemeye dikkat etmelidir. Yalnız kadın bir erkeğe selam verdiği vakit , kadın yaşlı ise erkeğin bu selamı alması uygundur. Fakat kadın genç ise erkek bu selamı sadece kalbi ile alması lazım gelir.

Selamın Verilmeyeceği Kişiler ; Bunlar

1.Selam verip almaktan daha mühim veya faziletli bir işle meşgul olana verilmez . (Örneğin ; Kuran okuyan birine, namaz kılana)

2.Selam vermeye layık olamayana verilmez.(Örneğin; kafire fasıka)