Allah’a nasıl dua edilmelidir?

Allah’a nasıl dua edilmelidir?

Allah’a nasıl dua edilmelidir
Allah’a nasıl dua edilmelidir

Dua bir ibadet çeşididir. Hatta ibadetin özü ve ruhu duadır denilebilir. Dua kul ile Allah arasında özel bir iletişimdir.

Bir yandan her şeyin yaratanı, yaşatanı, sahibi sonsuz güç ve kudret sahibi olan Allah, öte yandan zayıf, aciz, muhtaç olan kul. Allah sonsuz ilim ve kudretiyle gizli, aşikar, sesli ve sessiz her şeyi bilendir. Bunula beraber kulundan dua etmesini istemektedir. Bu aynı zamanda kulluğa davet anlamı taşır. Madem dua bir kulluktur, o halde duayı zaruri kılan haller de bu duanın vakitleridir. Bu vakitler de kul her zamankinden daha fazla acizliğini ve Allah’a olan muhtaçlığını anlar. Bu nedenle Allah’a nasıl dua etmeliyiz sorusunun en önemli cevabı ruh halimizde saklıdır. Zaaf ve aczimizi bilmeli, O’na olan muhtaçlığımızın idraki içerisinde olmalıyız. Dua ederken içtenlikle yapmalı ve her ibadette olduğu gibi dua ederken de en temel amacımız arzu ve isteklerimizin kabul olması değil Allah’ın rızasını kazanmak olmalıdır.

Allah insanın gönlünden geçenleri bilir; ama dil ile dua etmenin çok farklı güzellikleri vardır. Dua etmenin belli bir kuralı yoktur. İçimizden geldiği gibi güzel olan her şeyi isteyebiliriz. Allah’a dua etmek için hiçbir aracı kurum ve kişiye de ihtiyacımız yoktur. Namaz kılarken Fatiha suresinde okuduğumuz; “Biz ancak sana ibadet eder ve ancak senden yardım dileriz.”(Fatiha suresi, 4.ayet.) ayetinde de ifade edildiği gibi dualarımızda yalnızca Allah’tan yardım istemeliyiz.

Dua ederken yine Rabbimizin Kur’an’da ve peygamber efendimizin hadisler de öğrettiği dualarla dua etmeliyiz. Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamberimizin pek çok hadisinde bizim için dua örnekleri vardır. Onlardan bazıları şöyledir: “Rabb’imiz! Bize dünyada da ahirette de güzellik ver. Bizi ateşin azabından koru.”(Bakara suresi, 201.ayet.) “Rabb’im! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimeler yarat. Duamı kabul eyle. Rabb’imiz! Hesap görülecek günde beni, ana-babamı ve bütün inananları bağışla.”(İbrahim suresi, 40–41.ayetler.) “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de affet.”(Tirmizi, Daavat, 85.)

“Allah’ım! Senden faydalı bilgi, temiz rızık ve kabul edilmiş bir ibadet dilerim.” İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi, C 17, s. 32.)

alıntıdır...