Denizden çıkan her hayvan yenir mi?

Denizden çıkan her hayvan yenir mi?
Denizden çıkan her hayvan yenir mi?


Denizden çıkan her hayvan yenir mi?

Denizden çıkan her hayvan yenir mi?

Hanefi mezhebinde balık şeklinde olmayanlar yenmez. Kalamar, mürekkep balığı, deniz hınzırı, deniz aygırı gibi hayvanlar ve yengeç, midye, istiridye, ıstakoz, kerevit, karides gibi deniz haşaratı yenmez. Diğer üç mezhepte ise, deniz ürünlerinin hepsi yenir. (Mezahib-i erbea)

[Şafii’de denizde yaşayan her hayvan yenir. Bir kısım Şafii âlimlerine göre ise, tab’an pis olanlar yenmez. Peygamber efendimiz, (Denizin suyu temizdir, meytesi [bir sebeple öldürülmüş olanı] helaldir) ve (Kendiliğinden ölüp de, su üstüne çıkan balığı yeme, su çekilip de açıkta kalarak ölmüşse onu ye! Böyle bir sebeple denizde öleni de ye!) buyurdu.]

Su içinde kendiliğinden ölüp, karnı üst tarafta duran balık yenmez. Fakat ağ ile, saçma ile, ilaç ile, sarsıntı ile dinamit veya herhangi bir madde ile ölen her balık yenir. Suyun açılıp kurumasında, fazla sıcaktan veya fazla soğuktan dolayı ölen veya kuşlar tarafından öldürülen, su içinde bağlı tutulmakla ölen, buz arasında sıkışarak ölen balıklar yenir. Deniz içinde ölen veya sudan çıkarılmadan tokmak ile vurulup öldürülen veya bıçakla başı kesilen balıklar yenir. Temiz olmayan suların içindeki balıkları yıkayıp yemek caizdir. Avlanan bir balığın içinden çıkan balık, sağlam ise yenir.

Hamsi yiyen balık

Sual: Bir gazetede, hamsileri yiyen bir balık çeşidinin resmi vardı. Altına da, (Eti yenir mi yenmez mi bilinmiyor) yazılıydı. Hamsi yediği için, o balık yenmez mi?

CEVAP

Büyük balığın küçük hamsiyi yemesi normaldir. Herkes bilir ki, büyük balık küçük balığı yutar. Hanefi’de balık şeklinde olanlar yenir. Balık şeklinde olduğu için, bu balığın da eti yenir.