Namazdan Sonra Okunacak Sureler ve Faziletleri 4 Madde ile

Namazdan Sonra Okunacak Sureler ve Faziletleri 4 Madde ile

Namazdan Sonra Okunacak Sureler ve Faziletleri 4 Madde ile
Namazdan Sonra Okunacak Sureler ve Faziletleri 4 Madde ile

Hz. Ali (r.a.) şöyle demiştir: “Ayaktayken namazda Kur’an okuyan bir kimse için her harfe karşılık yüz sevap yazılır.

Oturarak namazda Kur’an okuyan için, her harfe karşılık elli, namazın dışında abdestli olarak okuyan içinde yirmi beş, ve abdestsiz olarak okuyan için ise on sevap vardır.

1) Sabah ve Akşam Namazlarından Sonra Lâ Yestevî Okunmalı

Sabah ve akşam namazlarından sonra Lâ yestevî (Haşr Suresi) aşr-ı şerifin okunmasının faziletinden bazı hadisler de şöyle bahsedilmektedir. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem “Kim ki sabahleyin üç kere ‘eûzü billahi’s-semîi’l-alîmi mine’ş-şeytani’r-racîm‘ der ve Haşr sûresinin sonundaki üç âyeti okursa, Allah o kimseye akşama kadar duâ ve istiğfar etmek üzere yetmiş bin melek vazifelendirir. O gün vâdesi yetip ölürse şehit olarak vefat eder. Kim bu ayetleri akşamleyin okursa, aynı mükâfat ve dereceye ulaşır.” (Tirmizî, Fedâil, 22) Yine başka bir kaynakta konu ile iligili şu hadis geçmektedir; İrbad bin Sâriye (r.a.): Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin yatağa girmeden önce Sebbeha, Yüsebbihu ile başlayan sûreleri okur ve ‘Bu sûreler içinde bin âyetten daha hayırlı bir âyet vardır.’ buyururlardı. Hadiste bu âyetin “Lev enzelnâ” ile başlayan Haşr sûresinin sonunda yer alan âyet olduğu izah edilmektedir.

Lâ yestevî ashâbun nâri ve ashâbul cenneh(cenneti), ashâbul cenneti humul fâizûn
Lev enzelnâ hâzel kur’âne alâ cebelin le reeytehu hâşian mutesaddian min haşyetillâh(haşyetillâhi), ve tilkel emsâlu nadribuhâ lin nâsi leallehum yetefekkerûn
Huvallâhullezî lâ ilâhe illâ huve, âlimul gaybi veş şehâdeh(şehâdeti), huver rahmânur rahîm
Huvallâhullezî lâ ilâhe illâ huve, elmelikul kuddûsus selâmul mû’minul muheyminul azîzul cebbârul mutekebbir(mutekebbiru), subhânallâhi ammâ yuşrikûn
Huvallâhul hâlikul bâriûl musavviru lehul esmâul husnâ, yusebbihu lehu mâ fîs semâvâti vel ard(ardı) ve huvel azîzul hakîm

Ateş ehli ile cennet ehli bir (eşit) değildir. Cennet ehli; onlar, kurtuluşa erenlerdir.
Eğer Biz, bu Kur'ân'ı, dağa indirseydik, O'nu mutlaka, Allah'ın korkusundan huşû ile boynunu bükmüş, parça parça olmuş görürdün. Ve insanlar için bu misalleri veriyoruz. Umulur ki, böylece onlar tefekkür ederler.
O Allah ki, O'ndan başka İlâh yoktur. Gaybı (görünmeyeni) ve görüneni de O bilir. O; Rahmân'dır, Rahîm'dir.
O Allah ki; O'ndan başka İlâh yoktur, Melik'tir (hükümrandır), Kuddüs'tür (mukaddestir), Selâm'dır (selâmete erdirendir), Mü'mindir (emniyet verendir), Müheymin'dir (koruyup gözetendir), Azîz'dir (yücedir), Cabbar'dır (cebredendir), Mütekebbir'dir (pek büyük olandır). Allah, şirk koşulan şeylerden münezzehtir (uzaktır).
O Allah ki; Yaratan'dır, Bâri'dir (yokken var eden), Musavvir'dir (şekil verendir), güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanlar O'nu tespih eder. Ve O; Azîz'dir (yücedir), Hakîm'dir (hüküm ve hikmet sahibidir).

2) Öğle Namazından Sonra Lekad Sadakallâhu (…)Okunmalı

Öğle namazlarında sonra “Lekad sadakallahü…” ile başlayan aşır ise Fetih sûresinin son üç âyeti okunur. Fetih suresini okumanın faziletini bildiren hadisler mevcuttur. Hz. Ömer’in (r.a.) rivâyet ettiği bir hadiste meâlen Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmaktadır: “Bana bu gece öyle bir sûre nâzil oldu ki, o sûre bana, üzerine güneşin doğduğu bütün varlıklardan daha hayırlıdır” buyurdu ve bundan sonra ‘İnnâ fetahnâ leke…’yi okudu.”

FETİH SÜRESİ SON 3 AYETİ;

Le kad sadekallahü rasulehür ru'ya bil hakk le tedhulünnel mescidel harame in şaellahü aminıne muhallikıyne ruuseküm ve mükassıriyne la tehafun fe alime ma lem ta'lemu fe ceale min duni zalike fethan karıba
Hüvellezı ersele rasulehu bil hüda ve dınil hakkı li yuzhirahu aled dıni küllih Ve kefa billahi şehıda
Muhammedür rasulüllah vellezıne meahu eşiddaü alel küffari ruhamaü beynehüm terahüm rukkean süccedey yebteğune fadlem minellahi ve rıdvana sımahüm fı vücuhihim min eseris sücud zalike meselühüm fit tevrati ve meselühüm fil incıl ke zer'ın ahrace şat'ehu fe azerahu festağleza festeva ala sukıhı yu'cibüz zürraa li yeğıyza bihimül küffar veadellahüllezıne amenu ve amilus salihati minhüm mağfiratev ve ecran azıyma

Andolsun ki Allah, elçisinin rüyasını doğru çıkardı. Allah dilerse siz güven içinde başlarınızı tıraş etmiş ve saçlarınızı kısaltmış olarak, korkmadan Mescid-i Haram'a gireceksiniz. Allah sizin bilmediğinzi bilir. İşte bundan önce size yakın bir fetih verdi.
Bütün dinlerden üstün kılmak üzere, Peygamberini hidayet ve hak din ile gönderen O'dur. Şahit olarak Allah yeter.
Muhammed Allah'ın elçisidir. Onun yanında bulunanlar da kâfirlere karşı çetin, kendi aralarında merhametlidirler. Onları rükûa varırken secde ederken görürsün. Allah'tan lütuf ve rıza isterler. Yüzlerinde secdelerin izinden nişanları vardır. Bu, onların Tevrat'taki vasıflarıdır. İncil'deki vasıfları da şöyledir: Onlar filizini yarıp çıkarmış, gittikçe onu kuvvetlendirerek kalınlaşmış, gövdesi üzerine dikilmiş bir ekine benzerler ki bu, ziraatçıların da hoşuna gider. Allah böylece onları çoğaltıp kuvvetlendirmekle kâfirleri öfkelendirir. Allah inanıp iyi işler yapanlara mağfiret ve büyük bir mükâfat vaad etmiştir.

3) İkindi Namazından Sonra Amme Suresi Okunmalı

İkindi namazından sonra Amme suresinin yarısı ya da tamamını okumalıdır. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: “İkindi namazından sonra Nebe suresini (vird olarak) okursa, Allahu Teala o kimsenin rızkını artırır (kazancına bereket ihsan eder), ona dünya dağları ağırlığınca iyilikler yazılır. Kıyamet günü yüce Allah her bir kılını nurlu kılar. Dünyadan cennetteki makamını görmeden de çıkmaz.” (Ebûl-Leys Semerkandî, Tefsirul-Kur’ân, 6/362) Farklı bir kaynakta da Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmaktadır: “Nebe Suresini öğreniniz ve öğretiniz. Bu sureyi okuyan kimseye Allah’u Teala kıyamet gününde Kevser şarabından içirir.”

NEBE SURESİ

Bismillâhirrahmânirrahîm

(1) Amme yetesâelûn(yetesâelûne) (2) anin nebeil azîm(azîmi) (3) ellezî hum fîhi muhtelifûn(muhtelifûne) (4) kellâ seya’lemûn(seya’lemûne) (5) summe kellâ seya’lemûn(seya’lemûne) (6) e lem nec’alil arda mihâdâ(mihâden) (7) vel cibâle evtâdâ(evtâden) (8) ve halaknâkum ezvâcâ(ezvâcen) (9) ve cealnâ nevmekum subâtâ(subâten) (10) ve cealnâl leyle libâsâ(libâsen) (11) ve cealnân nehâra meâşâ(meâşen) (12) ve beneynâ fevkakum seb’an şidâdâ(şidâden) (13) ve cealnâ sirâcen vehhâcâ(vehhâcen) (14) ve enzelnâ minel mu’sırâti mâen seccâcâ(seccâcen) (15) li nuhrice bihî habben ve nebâtâ(nebâten) (16) ve cennâtin elfâfâ(elfâfen) (17) inne yevmel faslı kâne mîkâtâ(mîkâten) (18) yevme yunfehu fîs sûri fe te’tûne efvâcâ(efvâcen) (19) ve futihatis semâu fe kânet ebvâbâ(ebvâben) (20) ve suyyiratil cibâlu fe kânet serâbâ(serâben) (21) inne cehenneme kânet mirsâdâ(mirsâden) (22) litâgîne meâbâ(meâben) (23) lâbisîne fîhâ ahkâbâ(ahkâben) (24) lâ yezûkûne fîhâ berden ve lâ şerâbâ(şerâben) (25) illâ hamîmen ve gassâkâ(gassâkan) (26) cezâen vifâkâ(vifâkan) (27) innehum kânû lâ yercûne hisâbâ(hisâben) (28) ve kezzebû bi âyâtinâ kizzâbâ(kizzâben) (29) ve kulle şey’in ahsaynâhu kitâbâ(kitâben) (30) fe zûkû fe len nezîdekum illâ azâbâ (azâben) (31) inne lil muttekîne mefâzâ (mefâzen) (32) hadâika ve a’nâbâ(a’nâben) (33) ve kevâibe etrâbâ(etrâben) (34) ve ke’sen dihâkâ(dihâkan) (35) lâ yesmeûne fîhâ lagven ve lâ kizzâbâ(kizzâben) (36) cezâen min rabbike atâen hisâbâ(hisâben) (37) rabbis semâvâti vel ardı ve mâ beynehumâr rahmâni lâ yemlikûne minhu hitâbâ(hitâben) (38) yevme yekûmur rûhu vel melâiketu saffâ(saffen), lâ yetekellemûne illâ men ezine lehur rahmânu ve kâle savâbâ(savâben) (39) zâlikel yevmul hakk(hakku), fe men şâettehaze ilâ rabbihi meâbâ(meâben) (40) innâ enzernâkum azâben karîbâ(karîben), yevme yenzurul mer’u mâ kaddemet yedâhu ve yekûlul kâfiru yâ leytenî kuntu turâbâ(turâben).

4) Yatsıdan Sonra Âmenerrasûlü Okunmalı

Âmenerrasûlü; Bakara suresinin son iki ayetidir. Bu ayeti okumanın faziletlerinden de hadislerde şöyle bahsedilmektedir: “Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin son iki ayeti, ümmetinden Allah’a şirk koşmadan ölenlerin büyük günahlarının bağışlanacağı müjdesi.” (Müslim, Îman, 279) “Bakara sûresinin sonunda iki ayet vardır. Kim bunları okursa (dünya ve âhiret maksatları için veya o gecede okuyacağı Kur’ân için) ona yeterlidir.” (Buharî, Fedâilu’l-Kur’ân 10) Unutmayalım ki okunan her Kur’an harfine on sevap vardır. Namazlardan sonra her sure okunulabilir. Fakat bazı sure ve ayetler lafız, mânâ, mâhiyet ve şümûlü ile diğerlerinden farklıdır. Bu yazımızla beş vaktin ardından okunan surelerin faziletlerini sizlerle paylaşmış olduk. İnşaAllah bu sayede tüm okuyanlar bu faziletten nasiplenmiş olur.

Bismillahirrahmânirrahîm.
Amenerrasulü bima ünzile ileyhi mirrabbihi vel mü’minun, küllün amene billahi vemelaiketihi ve kütübihi ve rusülih, la nüferriku beyne ehadin min rusülih, ve kalu semi’na ve ata’na gufraneke rabbena ve ileykelmesir.
La yükellifullahü nefsenilla vüs’aha, leha ma kesebet ve aleyha mektesebet, rabbena latüahızna innesiyna ev ahta’na, rabbena vela tahmil aleyna ısran kema hameltehü alelleziyne min gablina, rabbena vela tühammilna, mala takatelena bih, va’fü anna, vağfirlena, verhamna, ente mevlana fensurna alel gavmil kafiriyn.

Anlamı
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
Peygamber, Rabb’inden ne indirildi ise ona îman getirdi, mü'minler de, her biri "Allah’a ve melâikesine ve kitaplarına ve peygamberlerine: peygamberlerinden hiç birinin arasını ayırmayız diye" iman getirdiler ve şöyle dediler: semi'na ve eta'na, gufranını dileriz ya Rabbena! sanadır gidiş.
Allah kimseye vüs'unden öte teklif yapmaz, herkesin kazandığı lehine yüklendiği aleyhinedir, ya Rabbena! eğer unuttuk veya kasdımız bize bizden evvelkilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme, ya Rabbena! hem de bize takatımız olmayanı yükletme, ve bizden günahlarımız afiv buyur ve bizlere mağfiretini reva, rahmetini atâ kıl, sensin mevlâmız, bizi mansur buyur artık seni tanımayanlara karşı, kahrolsun kâfirler.