Peygamber Efendimiz Hz. Muhammedin Şefaati

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammedin Şefaati

Şefaatçilerin başında tabi ki en büyük şefaatçi olan Peygamber efendimiz gelir. Hz Peygamberin (S.A.V.) şefaati farklı türlerde olacaktır.

Günahları az olanlar bu şefaat sayesinde azaptan tamamen kurtulacaktır.Bazılarının da günahlarının yarısı yada daha azı veya daha fazlası silinecektir.Hatta büyük günah işleyenler dahi eğer Allaha şirk koşmadan ölmüşlerse bundan nasibini alacaktır. Ama mühebbet ceza alacaklar bundan yararlanamazlar.

Allaha şirk koşarak ölenlerin cezası mühebbettir.Çünkü onlar zaten Resulullah’ın (S.A.V.) ona icabet eden ümmetinden değillerdir.Bu konuda ki en meşhur hadis şu şekildedir;
“Benim şefaatim ümmetimden büyük günah işleyenlerdir”.Peygamber Efendimiz’in (S.A.V.) himmeti büyüktür.Bütün ümmeti cennete girmedikçe rahat etmeyecektir.

Hadis-i şeriflerde şefaat meselesine bakıldığında,Resul-i Ekrem’in (A.V.) şefaatinin çok geniş olduğu görülecektir. Şefaat hususunda da zirve yine Allah Resulü dür.Her nebi kendisine bahşedilen sınırsız,fakat bir defaya mahsus şefaat hakkını dünyada kullanırken o, bunu ahirete saklamıştır.Nitekim şöyle buyurmuştur;


Her Peygamberin Allah katında makbul bir duası vardır.Bütün Peygamberler bu duayı yapmakta acele ettiler,ben ise bu duamı kıyamet gününde,ümettime şefaat için sakladım.Ümmetimden şirk koşmadan ölenler için şefaat edeceğim.”

Ümmü Habibe Annemizden (R.A.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (S.A.V.) şöyle buyurmuştur:

“Benden sonra ümmetimin karşılaşacağı felaketler ve birbirlerinin kanlarını dökecekleri bana (mana aleminde) gösterildi.Bu hal beni üzdü.Daha önce geçen ümmetlerde olduğu gibi ümmetimin başına geleceklerde Allah’ın takdiridir,Allah’tan kıyamet gününde ümmetime şefaat etmemi istedim.O da kabul etti.”


Evet, bu dua şefaat olarak tecelli edecektir ve inşallah Cenab-ı Hak bu konuda onu mahcup ve mahzun etmeyecektir.